Tuesday, October 29, 2013

Luiged

Kui lugeda, kui hästi mõnel ilmaga vedanud on ja kuidas meil siin Eestis ilm ikka kärtsub ja mürtsub saja taala eest, siis noh... Vat, ei oska kuidagi kommenteerida. Samas, mulle meeldib sügis, ja see, et hetkel Eestis mingi torm möllab on ka isemoodi romantikat täis. Kuidasmoodi siis? Ma ei tea isegi. Lihtsalt on kuidagi teistsugune ja hubane tunne istuda toas suure vihma ja äikesega. Teadmine, et ise oled kaitstud. Paljud ei saa aga sellega rõõmustada, sest kuuldused, millega sai tormipoiss öösel hakkama, on ikka imetlusväärsed. Ühel viis tormipoiss koerakuudi aiast minema! Õnneks oli kutsu öösel toas, aga milline ehmatus võis teda tabada hommikul, kui ta tahtis oma korterisse minna ja näeb, et pole mingit korterit, kuhu ta minna saaks. Kutsust on kahju. Mõnel viis torm ikka katuseid minema. Tavaline on tormide puhul puude murdmisaktid. Oiii! Tormidele meeldib puid murda. Tundub, et puud ja katused on tormide lemmikpiinatavad. Haa! Ei tea, kas naerda või mitte. 
Vihma kallab. Varsti pean välja minema ja trotsima vihma ning tuult. Loodan, et mu ilus lilla valgetäpiline vihmavari ikka ellu jääb. Peab jääma! Ega ma asjata teda endale Sassi toega soetanud. Ikka selleks, et ilus olla. 

Eile see-eest, võrreldes tänasega oli imeline ilm. Okih, polnud nii soe ja päikseline, aga nauditav. Jalutasin kesklinnast Lasnamäele peaaegu tagasi, ilm soosis ja tita tahtis tuulutamist. Minu põis ainult ei soosinud jalutuskäiku. Raseda värk, tita arvab, et põie peal on hea lamaskleda ning siis peab kõndiv inkubaator pidevalt seda tühjendama. Nagu mõistuski - tunne on selline, et tita lausa meelega rõhub mu mõistusenärvidele, et ma mitte midagi ei mäletaks ja kõik meelest läheks. Kaval nipp, ma ütlen.

Nii see luigeke siis seirasi mind
Jalutasin Kadrioru pargist ka läbi. Arvasin, et sealolevad mustad luiged on juba ammu kusagile soojemasse kohta tarnitud. Ennäe ime! Ikka ujusid seal! Ahned ka veel pealekauba. Suvel käisid pargivahid ringi ja vilistasid igale inimesele, kes julges neile saia puistada, nüüd polnud ühtegi vahti ning luiged olid selgeks õppinud, et inimestelt saab ikka midagi. Mind nähes noolis üks luik mind sellise pilguga, et kohe kohe lendab mu käest midagi söödavat tiiki. Tutkitki. Ega ma sinna neid söötma läinud! Vaatas too mind alguses natuke, siis veel natuke ja lõpuks taipas, et minult ei tule midagi ning ujus järgmist ohvrit otsima. Kavalad linnud ma ütlen. Ega pardid rumalamad olnud. Üks isane part oli lausa nii jultunud-julge, et tuli tiigist välja ning triivis ühe väikese lapse juurde, kes läbi kivisammaste tiiki seiras. Lihtsalt pänta-pänta kõndis, kuni jõudis lapse selja taha. Lõpuks lapse vanemad märkasid ning ütlesid võsukesele ka, lisades juurde, et anna pardile natuke saia kah. Eks laps andiski tsipakene oma pirukast pardile. Sellise terakese ainult, mille varblane oleks maast üles leidnud. Vat siis. Julged loomad meil siin linnas.
Parte oli ka eila ikka väga palju. 
Käisin mina ka tormi ja tuult trotsimas. Oo! Polnudki nii jube nagu arvata võis. Tuul oli küll väga tugev, või pigem tsipa tugevam kui tavaliselt, aga mitte midagi enneolematut. Vihma sadas tsipa... 
Käisin siis uues Postimajas ka ära. Avati ju alles hiljuti. Ega ma seal kaua olnud, ainult vaatasin, kuidas toidupood Rimi välja näeb. Teate, mulle ikka ei meeldi need uued kassasüsteemid, mis nüüd Rimides moes on, kus kaks kassat on nii tihedalt teineteises kinni ning lindid on nii lühikesed. Lisaks on igal kassal vaid üks ärajooksulint, et kui mul on palju asju, siis pean nad kiiresti kotti toppima, sest juba järgmise kliendi asjad tulevad peale. Ja meeletult kitsas on ka. Ma olen ikka vanakooli inimene. Korralikud vahed ja korralikud lindid ja puha. Et oleks aega tegutseda ja ei pea rahmima. Järgmine kord vaatan ka kauplused üle. Mis ja kus ning äkki leidub midagi huvitavat kah.

Sunday, October 27, 2013

Mõni asi veel


Et pilte oleks ikka rohkemas koguses, on mul veel mõni pilt lisada, mis meenutab Iirimaad. Saime seal ju hunniku viisi lasteasju. Nüüd ongi meie uueks lemmikmänguasjaks (st minu omaks küll) laulev kutsu: nuppu paremale viies, teeb ta tavalist lastemuusikat ja ütleb midagi baby'ga; vasakult poolt aga tuleb klassikalist muusikat. Kui olla kutsuga tsipa vägivaldne ja teda raputada või peksta, siis ta teeb ka auh ja auh. Või midagi taolist. Imeline kutsu! 

Kilekott igaks hädajuhtumiks.
Säilitan, äkki läheb kunagi vaja
Igatahes, Iirimaal vaevas meid pea kõiki toidumürgitus. Oii, mitte elu ilmaski polnud ma sellist asja põdenud, sest üldjuhul on mu tervis raudne nagu teras. Kui nüüd välja jätta need pisikesed nohud ja peavalud jmt kraam. Sõime seal mingit riisi. Ja tsipa hiljem tunnen, et kõik tahab välja tulla! Eks ta siis tuli ka. Nii ma kallistasin pool päeva vetsupotte. Kuna Signe läks poodi, kutsuti mind ka kaasa. Egas ma siis nõrk pole! Läksingi. Poest jooksin kaks korda välja. Signe andis kilekoti ka kaasa, kuhu sisse saaks end tühjendada, kuigi tolleks ajaks oli mu magu kõikidest asjadest juba täitsa tühi. Esimesel korral jäi kott tühjaks, teisel korral mitte. Väkka! (Ma isegi ei tea, miks ma seda räägin, aga sel hetkel mõtlesin, et miks ma rumal tüdruk tervisekindlustust ei teinud). Ega seal pole lihtne poest väljuda ju - sisenemiseks on üks uks, väljumiseks teine. Nii et alguses ma siis üritasin leida teed välja. Võtsin endale kindluse mõttes veel ühe koti, et äkki on vaja välja uuesti joosta. Õnneks polnud! Peale seda läks tervis ka paremaks ja järgmisel päeva sain jälle kõike süüa. Pool päeva kallistada vetsupotti ja elu on taas ilus. 
Üks pisiasi veel. Saime kõik kolmekesi, st mina ja Sass ja Marek, lutikommi. Punased. Signe ostis. Need olevat ta lemmikkommid. Oleksin saanud tagasiteel lennukis seda lutsuda, aga ei - seisab mul ikka veel tervena ja pakendis. Sassi oma on ka kusagil... Peaks olema. Nii et kui mul peaks päris igavaks minema või kui tita tulekuks on mul lutt veel alles, siis hakkan titaga võidu lutitama (kuigi mina titale lutti andma ei hakka, vaatab, kas suudan taluda tema nuttu niisama või mitte). 



Koolist ka midagi. Reedel jõudsin kooli enne kaheksat. Tavaliselt hakkavad loengud küll 8:30, aga reedel tegime matemaatikas testi ja see hakkas pool tundi varem, et ikka valmis jõuaksime omadega. Garderoob avatakse kell 8. Jõuan mina sinna ning kell polnud veel 8gi. Küsin mina siis garderoobitädi käest, kas saan ikka mantli ära anda. Tema vastas, et saab küll. Vaatasime veel kella, et kaheksa see ju veel pole. Tema kostis veel selle peale , et kui tulgu ma siis õhtul varem. Ütlesin, et tulen niikuinii. Ning tema lõpplauseks oli, et nii toredat inimest pole juba ammu kohanud. Vat, päev hakkas kohe palju positiivsemalt peale nii! Tore ju kui keegi sind toredaks peab. 

Saturday, October 26, 2013

Pildiseeria Iirmaalt






Lubasin vist kunagi, et panen üles ka mõned Iirimaa reisu pildid. Nüüd on tsipa aega. Kibekiire koolinädal seljataga ning võtan endale selle aja, et lõbustada teisi pildiseeriaga Iirimaast. Äkki leian ka enda jaoks midagi uut ja huvitavat. Aga ei tasu jääda lootma sellele, et nüüd tuleb iga pildi kohta pikk kiri ja ajalugu, eriti mõne hoone kohta. Tuhkagi ma mõne maja ajalugu mäletan. Nii et... Pealegi on pildid niisamagi ilusad vaadata. Alustame alguses!
Esimene pilt: Sass lennukis. Esmakordselt

Kaks pilti lennukist vaadates. Ilusad maastikud. Arvatatavasti Norra mäed ja kellegi saared. Aga nagu teada, ega ma ei tea, mille kohal ja kus ma lendasin.
Vaated minu ja Sassi toa aknast. Ja räsitud palm. Mäed missugused. Sellise vaate peale ärkaks igal hommikul üles. Samas, vaadates seda sobust ilma... Iga päev polnud nii sombune!
Lihtsalt mingi x maja. Ilus oli.

Sass nägi juurikaid...
Ja käskis pildistada
Mööta taolisi kaljuseinu käivad
mägironijad turnimas


Add caption




Imeline vaade rannikule mäe tipust

Sass käskis pildistada, ma siis
pildistasin...
Tõsine mees...



Paremal pool on näha valge suur maja, see on 7miljoni (või miljardi? igatahes hästi kallis maja) ja seal veel paremale jääb pisike saareke, kus kasvatatakse lambaid. Vot, mis meelde jäi!


Tegemist on soovide püramiidiga, kus siis pidi kõik astmed läbi käima ja tipus sai soovida. Pildile on jäänud Signe ning tema vanem poeg Ben. 

No nii, ülaltoodud pildid on siis meie esimesest mäkketõusust. Ega pildikvaliteet pole just ülikiita, aga noh, mida sa ootad ikka nutitelefonilt - et ta teeks samakvaliteetsusega pilte nagu mõni äge kaamera? Eh, minu telefonil on vanadus pähe hakanud, ta ei viitsi isegi pingutada. 

Järgmisena tulevad Dublini pildid. Ja tõesti: kvaliteedi kasul palun ärge võtke. Pilt on pilt, vahtige siis või udu. Lisaks - ma tõesti ei tea, mis hoonetega tegu on. Bussis käis küll ka jutt ajaloost ja puha, aga ega ma seda siis kuulanud, muudki põnevat oli ju teha. 
Kahekordse kabriolett bussi rõõmud




Tige Jake ja Lõbus Signe
Üritage bussis sõites sirgjoonelisi pilte teha.
See tuli igatahes katuselt pildistades väga kõver



Tony ja kaardinäitaja Jake

Siin tehakse õlu!
Õnnelik mees, kes sai lõpuks oma
Burger Kingi


Sellise armsa karbi sees oli imemaitsev karamelli muffin. See oli lihtsalt super! Suur ja maitsev ja... Sellist kahjuks mujal pole. Vist. Aga muffin sai enne otsa, kui see pildile jõudis... 

Järgmine pildiseeria jutustab loo patukahetsusmäe vallutamisest.



Alguses tulime treppidest...

...siis tulid kivised ja mudased teed...
Lapsevankriga pole just lihtne mägesid vallutada
---seejärel oli muda ja kivi ja juurikaid...
---lõpuks pidime ületama ka ainult juurikaid ja muda ja libedaid lehti....



Tegemist on mingi taimega, mille nime ma ei tea, aga mis on jõulude sümboliks ja kasutatakse väga tihti. Aga nimi... Nje znaju...

Iga üleskõnnitud meetriga läks vaade aina ilusamaks ja ilusamaks




Ütlesin Jake'le ,et ta naerataks, ja tema oli siis mossitas. Kaval mees. Nii võidab ta kõikide tüdrukute südamed

See rist on tõestus sellest, et minu eelnevad patud on andeks antud. Too rist kõrgus patukahetus mäe tipus. Mingid saksa tüdrukud olid ka seda imetlemas



Nonii. Nii palju siis minu telefoona piltidest. Eks Sassi telefoonas on neid veel, aga hetkel ma neile ligi ei pääse. Ehk kui kunagi nendeni jõuan, saan siia panna parema kvaliteediga Iirimaa pilte. Selline lühikokkuvõte siis meie reisist. Nüüd tundub aga et kõik on lõplik. Enne oli veel tunne, et õhin on sees ja puha, nüüd aga saan aru, et reis oli tore ja imeline ja läbisaanud. Pole hullu! Kord lähme sinna tagasi, kui ilusamad ilmad on. Mägesid vallutama!